Sfaturile copiilor pentru adulți

Dăm multe sfaturi copiilor, dar mai rar îi luăm în serios când ei ne spun cum văd lumea adulților.
Așa că ne-am hotărât să îi ascultăm cu atenție, pentru că simțim că am avea ce să învățăm de la ei.

Așadar, inima și mintea deschise, urmează sfaturile copiilor pentru adulți!
Dacă vreunul dintre ele te emoționează sau crezi că i-ar folosi cuiva, nu te sfii, împărtășește sfatul. Apasă iconița de Facebook și dă-i drumul în lume, direct pe peretele tău virtual!

Dă mai departe sfaturile și desenele copiilor!

Franklin

Suntem cu toții de acord că timpul nu stă. Poate unii dintre noi am uitat să fim copii ori am uitat cum am fost atunci când eram copii. Uneori, la final de săptămână, se poate întâmpla să ne dăm seama că tot ce am făcut a fost pentru că „trebuie”, un „trebuie” pe care îl dăm mai departe copiilor.

Relația dintre copii și adulții din mediul său este una foarte importantă și nu este ușor de clădit. În timp, ușor, ușor, copilul devine ceea ce noi facem, nu ceea ce noi spunem.
Cât de des le arătăm cum să se comporte versus cât de des le spunem cum să se comporte? Noi, adulții, oare chiar ne ridicăm la nivelul așteptărilor pe care le avem de la copii?

Copiii au dreptul să greșească, așa cum și nouă ni se întâmplă de multe ori.
Adesea îi punem pe copiii să-și ceară scuze, în timp ce noi uităm să o facem, dar mai ales… uităm să o facem față de ei.

Un copil dezvoltat armonios este acel copil crescut conform nevoilor viitorului pe care respectivul copil îl va trai, iar nu trecutului pe care noi, adulții, l-am avut.

Grija exagerată vs Libertatea exagerată, nemotivarea deciziilor, severitatea excesivă, nerespectarea spațiului personal sunt doar câteva puncte de care ar trebui să ținem cont în relația cu copiii.

Dreptul la voce pe care noi îl oferim copiilor ajută la reglarea emoțiilor sub stres ori în situații dificile și facilitează comportamente sociale pozitive, încrezătoare.
Dreptul la voce ajută la o dezvoltare emoțională, cognitivă și socială sănătoasă.

Un adult care promovează comportamentele constructive ale copilului, este adultul care nu-l va răni niciodată. Dreptul la voce și atenția îndreptată spre nevoile copilului, spre ceea ce el cere, spune, stau la baza unei dezvoltări sănătoase.

Mulțumim copiilor pentru sfaturi, inspirație și desene: Alex, Cătălin, Catarina, Daniela, David, Denis, Flori, Ioan, Ionuț, Irina, Karisa, Liana, Lorena, Luca, Maria, Maya, Mădălina, Melisa, Natalia, Patricia, Tatiana.