Badabum cel bun

Badabum cel bun

Ateliere de educație non-formală pentru copii din medii vulnerabile

Ați mai auzit de Badabum cel Bun? Ce bine, căci noi l-am inventat, ca personaj-însoțitor în 3 luni de ateliere prin care am explorat, alături de peste 200 de copii, emoții și lumi imaginare care le-au deschis orizonturile. 

Dacă nu știți ce e un Badabum, aflați acum: un arici timid venit dintr-o lume imaginară, gata întotdeauna să citească alături de copii. 

Și chiar asta a făcut, în peste 40 de ateliere de citit în patru comunități din București, Lerești, Nucșoara și Belcești, realizate cu ajutorul partenerilor noștri – Casa Bună și Liceul Tehnologic ‚Victor Mihailescu Craiu’.  Miza atelierelor a fost să deschidem copiilor apetitul către citit, dar și să le explicăm, prin lectura a 8 titluri atente alese, patru emoții importante: furie, posesivitate, îngrijorare și empatie. La finalul atelierelor, cărțile deja cunoscute au rămas în comunitățile lor.  



Câte ateliere?
0
Câți copii?
0
În câte locații?
0
Câte cărți?
0

Badabum cel bun și-a făcut prieteni noi – personaje imaginate chiar de copiii din ateliere

Lumea copiilor e colorată și plină de personaje care mai de care. În cadrul atelierelor, i-am întrebat încă de la început ce personaj de carte ar fi. I-am rugat să-și lase imaginația să zburde nestingherită. Și așa am ajuns la galeria pe care urmează să o vedeți. 

După ce ne-am notat cu atenție fiecare detaliu, am trecut la pasul doi: am lucrat înde-aproape cu inteligența artificială, ca să conturăm un animăluț cât mai fidel gândurilor fiecărui copil. 

În pasul trei, fiecare copil va primi un tricou cu personajul lui, ca o aducere aminte a timpului petrecut împreună, dar și a faptului că imaginația nu are limite!

Ce se întâmplă mai exact la ateliere?

Am mers către comunități vulnerabile, în care accesul la ateliere de educație non-formală nu numai că este bine-venit, dar poate produce o schimbare reală. Am fost încurajați încă de la primul atelier de reacțiile copiilor și, pe măsură ce relația cu ei se dezvolta, am fost plăcut surprinși să le vedem evoluția. Dacă la început am fost întâmpinați cu un pic de reticență, spre final ne-am dat seama că eram așteptați cu sufletul la gură. 

Pornind de la opt titluri alese atent de la editura Katartis, am explorat emoții pe care copiii nu și le explicau întocmai și am explorat povești care le elucidau. Ne-am jucat și am făcut exerciții din teatru (‚Statuile’, ‚Oglinzile’), care i-au lăsat pe copii să aprofundeze sensul emoțiilor, dar și căile lor de a fi simțite, explorate și rezolvate într-un fel care să le facă bine. 

Materiale gratuite pentru cei care își doresc să aplice același mod de lucru

Din experiența acumulată în patru ani alături de sute de copii, am pus la cale un ghid care să te ajute să ții ateliere similare. Ghidul îi poate ajuta pe formatori, educatori și voluntari să structureze informația mai bine și să relaționeze mai ușor cu cei mici. 

Ajută-ne să ajutăm

Vrem să facem cât mai multe ateliere Badabum cel Bun și să ajungem la cât mai mulți copii care au nevoie de cineva care să îi asculte, ghideze și ajute să-și exploreze emoțiile. Dar mai ales, să se apropie de lumile imaginare conturate de cărți, crescându-le gradul de literație care îi va ajuta mai departe în viață. 

  • Poți redirecționa 3,5% din impozitul tău pe venit prin completarea formularului 230
  • Ne poți sponsoriza cu până la 20% din impozitul pe venit trimestrial sau din impozitul pe profit anual al companiei tale. Aici găsești mai multe detalii legale.
  • Ne poți face un transfer bancar, aici sunt datele noastre: IBAN RO10INGB0000999905735953, Banca ING, Sucursala Bălcescu

Din seria proiectelor noastre educaționale, te invităm să arunci un ochi și pe Harta Multimedia!

Map